درماتیت آتوپیک یک عارضه شایع پوستی میباشد که در اثر آن پوست قرمز شده و احساس خارش در روی پوست به وجود میآید. این بیماری بیشتر در میان کودکان شایع است. درماتیت آتوپیک یک بیماری مزمن می باشد که بیماری به صورت دوره ای عود می کند.
علائم این بیماری اغلب از ۵ سالگی شروع می شود و ممکن است تا نوجوانی و بزرگسالی ادامه یابد. برخی از افراد نیز این بیماری را به صورت عود دورهای تجربه می کنند. علائم این بیماری ممکن است در افراد متفاوت باشد.اما معمولاً چند نشانه مشترک در بین مبتلایان به این بیماری وجود دارد که عبارتند از:
▪︎ پوست خشک، احساس خارش بخصوص در هنگام شب
▪︎ لکه های قرمز و خاکستری به خصوص روی دست و پا، گردن، بالای سینه، پلک ها، داخل آرنج و زانو. ( در نوزادان لکه ها روی صورت و پوست سر ممکن است ظاهر شود)
▪︎ پوست ضخیم، ترک خورده و پوسته پوسته شده
در بروز آتوپیک عوامل مختلفی مانند عوامل ارثی، ایمنی ،متابولیک و عفونی موثر هستند. همچنین عواملی دیگر هم در ایجاد و تشدید این بیماری موثرند که عبارتند از:
▪︎ استرس: استرس به صورت های گوناگون می تواند بیماری درماتیت آتوپیک را بدتر کند
▪︎ آب و هوا: تغییرات شدید دما می تواند این بیماری را تشدید کند. معمولاً در آب و هوای خشک بیماری درماتیت آتوپیک شدید تر می شود
▪︎ مواد حساسیت زا: عوامل مختلف حساسیت زا مانند گرد و غبار و برخی غذاها به خصوص مواد افزودنی غذایی از دیگر عوامل تشدید این بیماری هستند
▪︎درماتیت عصبی: خاراندن طولانی مدت پوست باعث افزایش خارش و در نتیجه ابتلا به درماتیت عصبی میشوددر نتیجه ناحیهای که پوست دائماً خارانده می شود سفت میشود.
▪︎عفونت های پوستی: بعضی اوقات خاراندن زیاد پوست باعث زخم های باز و آماده به آلوده شدن و عفونت پوستی میشود.
▪︎ عوارض چشمی: درماتیت آتوپیک اگر شدید باشد می تواند باعث عوارض چشمی و در نتیجه آسیب دائمی به چشم می شود.
در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای درماتیت آتوپیک وجود ندارد، اما اقدامات خود مراقبتی میتواند تا حدی از خارش پوست و عودمجدد بیماری جلوگیری کند. اقداماتی مانند مرطوب کردن منظم پوست و استفاده از کرم ها یا پماد هایی که معمولاً به کاهش عوارض و تسکین خارش کمک میکند.
۱- تا حد امکان از تماس با عوامل تشدید کننده بیماری مانند محرک ها، گرمای زیاد، تعریق و مواد حساسیت زا پرهیز کنید.
۲- از مرطوب کننده ها به طور مستمر به منظور نگه داشتن آب در پوست استفاده کنید.
۳- استرس را کاهش دهید.
۴- استفاده از صابون های قوی، پاک کننده ها اجتناب کنید.
۵- از غذاهایی که باعث تشدید بیماری می شود اجتناب کنید.
۶- مدت زمان حمام و دوش گرفتن خود را به ۱۰ تا ۱۵ دقیقه محدود کنید. و از آب ولرم به جای آب داغ استفاده کنید.